IK ZIE JE: ONDERNEMEN OP BASIS VAN HERKENNING

Mijn belangrijkste zakelijke strategie als coach is die van herkenning. Het is mijn basis voor succesvol ondernemen. Ik kan mij volop bezighouden met marketing en sales, maar zonder herkenning zijn deze aspecten van mijn bedrijf vruchteloos. Hoe herken je herkenning? En wat levert het op?

Het begin van mijn ondernemerschap werd gekenmerkt door een zoektocht naar herkenning, waarvan ik mij niet bewust was. Door de jaren heen was ik lid van verschillende (zakelijke) netwerken en bezocht ik regelmatig netwerkbijeenkomsten. Maar het was net alsof het zoeken naar nieuwe klanten averechts werkte. Het diepere contact dat ik nodig had om mensen te bereiken bleef uit. En opportunisme werkte al helemaal niet. De zoektocht was soms een eenzame aangelegenheid en het vinden van aansluiting niet vanzelfsprekend. Ondanks dat ik een groot netwerk had opgebouwd, kwamen mijn nieuwe klanten voor 90 procent via bestaande klanten. De paradox was dat op het moment dat ik mijn laatste lidmaatschap opzegde het pas echt begon te stromen.

Na verloop van tijd kwam ik erachter dat wederzijdse herkenning noodzakelijk was bij zakendoen en samenwerken. Anders kwam het niet van de grond kwam of strandde het voortijdig. Dit zien van elkaar tijdens een ontmoeting is een heel tastbaar gevoel, maar kent ook een mysterieuze kant. Wanneer herkenning plaatsvindt en je herkent de herkenning, dan is het alsof op een ander niveau beide partijen weten dat de relatie, in welke vorm dan ook, voortgang kan vinden. Je intuïtie, het onderbuikgevoel, zegt dat het ergens tijd voor is.

Ik zie jou en jij ziet mij. Het begint bij het zien van de ander. Ra Uru Hu, de grondlegger van Human Design, zei: “You are here to recognise and be recognised”. Het is als een aanraking van de ziel. Dat aanraken kan alleen als je zelf ook aanraakbaar bent. Dat betekent dat ik in de ontmoeting van de ander geen motief mag hebben. Zelfs wanneer iemand komt voor een intakegesprek. Een motief zou kunnen zijn dat ik een nieuwe klant nodig hebt, of dat ik aanneem wie de ander is of dat ik zelfs de ander wil veranderen. Als mijn intentie, en dus houding, niet zuiver is en ik ergens aan voorbij ga, dan zal mij dat vroeg of laat weer inhalen.

Wanneer ik zonder motief klanten ontvang, ontmoet en ‘aanraak’, dan ben ik zelf ook ten diepste beschikbaar en aanraakbaar. Dit zorgt voor meer veiligheid, vertrouwen en commitment aan het resultaat. De sleutel is openheid: daar waar je ontdekt dat jij niet eindigt bij de grens van je huid, maar begint.

Comment